Je autoverzekering met terugwerkende kracht opzeggen, hoe doe je dat? Dankzij het vrijwaringsbewijs is dat mogelijk. Door terugwerkend op te zeggen krijg je een premie terug. Beëindig zo snel mogelijk je verzekering zodra je auto is verkocht. Het vrijwaringsbewijs is dan belangrijk omdat daar de verkoopdatum op staat. Mail of stuur een kopie van de vrijwaring per post naar je verzekeraar. Maar wat als ik geen vrijwaring heb of te laat opzeg?

Besparing autoverzekering

Wat als ik vergeten ben mijn verzekering op te zeggen?

Wacht niet te lang met een stopzetting. Je autoverzekering moet na verkoop vaak binnen 14 dagen opgezegd zijn. Een verzekeraar kan anders zeggen dat je te laat de beëindiging meldt. Gevolg is dat ze niet terugwerkend opzeggen. Je betaalt dan onnodig extra premie omdat je te laat hebt opgezegd. Zonder vrijwaringsbewijs gebruik je een opzegbrief. Daarmee kun je per direct of in de toekomst opzeggen. Afhankelijk van het opzegtermijn van je maatschappij.

Hoeveel geld krijg ik terug na het opzeggen?

Een verzekeraar ontvangt je opzegging. Hoe gaan ze dan bepalen hoeveel geld (restitutie) je terug krijgt? De maatschappij zal om dat te bepalen twee dingen vaststellen:

  • Opzegdatum: de datum waarop de verzekering stopt, bijvoorbeeld vandaag.
  • Betaalde premie: wat is er al betaald en welk deel daarvan was teveel?

 

Het belangrijkste is de vaststelling van de opzegdatum. Die zal niet overeen komen met je wensen als je te laat beëindigd. De betreffende verzekeraar betaalt je dan minder premie terug. Dat komt dan omdat ze niet terugwerkend opzeggen.

Autoverzekering stopzetten en opnieuw vergelijken

Koop je een nieuwe auto? Dan loont het je autoverzekering op te zeggen en nieuwe aanbieders te vergelijken. Dat komt omdat iedere verzekeraar zich richt op een bepaald segment. Zodra je een ander voertuig koopt verandert de situatie. Bij je huidige verzekeraar blijven is dan een risico. Want is die voor je nieuwe voertuig nog wel voordelig? Nieuwe autoverzekeringen vergelijken duurt slechts een paar minuten. Je weet dan hoeveel je kunt besparen.